Nu skall jag fn lyckas

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Aaagn3ss
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: tor 28 nov, 2019 13:08

Nu skall jag fn lyckas

Inlägg av Aaagn3ss »

Hej på er, :D

Mitt mål, precis som så många andra på det här forumet är läkarprogrammet. Helst av allt i Uppsala eftersom det är där jag bor och pluggar just nu. Tanken med den här pluggdagboken är för att få ner mina tankar. Jag har alltid älskat att skriva och har tidigare bloggat mycket. Nu läser ju ingen längre bloggar så tänkte att jag provar på det här istället. Hoppas på att bli mer motiverad att plugga eftersom jag är otroligt duktig på att prokrastinera.

Så kort om mig. Jag pluggar för tillfället Biomedicin vid Uppsala universitet. Tyvärr är utbildningen rätt kass och jag känner att jag verkligen saknar det kliniska. Att bli läkare har alltid varit min dröm men började för nåt år sedan tvivla på om jag verkligen ville bli läkare. Läkare har alltid varit mitt enda alternativ, så hade aldrig tänkt på något annat. Eftersom jag är en stor djurvän funderade jag ett tag på att bli veterinär och efter att ha jobbat en massa i kundtjänst började jag tvivla på om jag verkligen var så bra på att jobba med människor. Då jag fick reda på att jag kommit in på Biomedicin programmet tänkte jag i princip "Why not" och tog emot platsen. Jag tänkte att det var bästa sättet att ta reda på om jag alls var inne på rätt bana. Efter knappt ett år av studier började jag inse att läkare nog var det jag helst ville bli och där börjar min berättelse.

Jag skrev HP första gången hösten 2019. Då visste jag inget om högskoleprovet. Eftersom jag är född och uppvuxen i Finland (där vi inte har nåt liknande prov) skrev jag mitt första HP utan någon annan övning än att ha läst en bok om lite korta taktiker inför provet och för att lära mig provet upplägg. Då blev resultatet 1.35 - vilket var långt över min förväntan. Mitt mål då var att skriva 1.0. Tanken den gången var främst att se hur provet var uppbyggt och se om det ens var något jag var bra på.

Våren 2020 skulle bli mitt andra försök. Då intalade jag mig att jag skulle råplugga. Tyvärr kom ju pandemin och ställde till allt. Provet blev inställt och hela mitt liv vändes upp och ned. Jag skulle skriva ett inträdesprov till läkarprogrammet i Finland men det blev digitaliserat och ändast 9 elever av 500 skulle tas in. Jag tappade hoppet. Till på detta förlorade jag min hund i samma veva.

Nästa tillfälle blev förra våren, våren 2021. Jag blev tilldelade majprovet och tänkte att jag äntligen skulle ha möjlighet att hinna öva lite. Tyvärr tog universitetsstudierna då upp all min tid. Jag hade en tenta 3 veckor innan HP och en annan 1 vecka innan samt en kurs på 100% samtidigt. Pluggandet blev alltså bara någon timme kvällen innan provet.Resultate förvånade mig lite och jag lyckades höja till 1.45. Rätt bra ändå!


Så kommer vi fram till senaste provet. Hösten 2021. Även den här gången hann jag inte plugga alls. Vi hade en väääldigt tung kurs samtidigt och mycket som pågick i livet. Jag skrev PIL veckan innan (och blev där 1 poäng från gränsen att gå vidare till intervjun :( ). Idag kom ju resultatet och än en gång blev jag förvånad. Jag höjde mig till 1.55 utan att ha övat nåt alls.

Jag tänker göra ett till inlägg med lite djupare analyser av mina tidigare prov!

Nu är målet att: plugga mer matte. Jag har alltid haft väldigt lätt för svenska och läst mycket som ung och älskar fortfarande att läsa. Jag har också haft rätt lätt för matte men jag har inte räknat matte ordentligt på 3 år så misstänker att det är räknerutinen som saknas. Jag gör lätt slarvfel så det måste jag jobba bort. Samma med att få en bättre förståelse för uppbyggnaden av uppgifterna. Om jag lyckas plugga upp matten så borde jag komma upp till 1.8! 1.8 men helst 1.85 är målet.

Eftersom jag vet med mig själv att ifall jag inte börjar nu kommer jag aldrig börja. Risken finns att våren kommer vara stressig med plugget så om jag börjar redan nu plugga ett par timmar i veckan så behöver jag inte klämma in mycket plugg sen under de stressiga perioderna.
Aaagn3ss
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: tor 28 nov, 2019 13:08

Re: Nu skall jag fn lyckas

Inlägg av Aaagn3ss »

Hej, som lovat kommer här en kort analys av mina tidigare prov.

Som jag skrev i mitt första (väldigt långa inlägg) skrev jag mitt första prov, utan att veta nåt om högskoleprovet hösten 2019. Då blev resultate 1.35

Kvantitativa del 55 / 80 (69%) 1.3
XYZ 18/24 (75%)
KVA 13/20 (65 %)
NOG 7/12 (58%)
DTK 17/24 (71%)

Verbal del 61/80 (76%) 1.4
ORD 17/20 (85%)
LÄS 14/20 (70%)
MEK 14/20 (70%)
ELF 16/20 (80%)

Hela provet: 116/160 (73%)


Andra provet jag skrev var våren 2021. Då övade jag kanppt. Eftersom jag inte räknat nån matte sedan våren 2018 kollade jag lite repeptitionsvideos dagen innan för att fräscha upp minnet lite men annars övade jag inget alls. Då blev slutresultatet 1.45 och en höjning med 0.1 från hösten 2019.

Kvantitativ del 61/ 80 (76%) 1.4
XYZ 18 /24 (75%)
KVA 15 /20 (75%)
NOG 8 / 12 (67%)
DTK 20 / 24 (83%)

Verbal del 64 /80 (80%) 1.5
ORD 16 / 20 (80%)
LÄS 17 / 20 (85%)
MEK 15 / 20 (75%)
ELF 16 / 20 (80%)

Hela provet 125 / 160 (78%)


Senaste provet jag skrev var den här höstens prov, alltså hösten 2021. Till det här provet övade jag inget alls. När jag skrev provet kändes det jätte bra! Jag trodde seriöst att jag hade skrivit 1.7 minst. Tyvärr räckte inte poängen ända dit, utan istället blev resultatet 1.55.

Kvantitativ del 58 / 80 (73%) 1.4
XYZ 21 / 24 (88%)
KVA 12 / 20 (60%)
NOG 7 / 12 (58%)
DTK 18 / 24 (75%)

Verbal del 72 / 80 (90%) 1.7
ORD 17 /20 (85%)
LÄS 18 / 20 (90%)
MEK 17 / 20 (85%)
ELF 20 / 20 (100% !!!)

Hela provet 130 / 160 (81%)


Som ni märker har jag alltid presterat bättre på den verbala delen. Den här hösten var dock första gången jag hade en stor skillnad mellan de två delarna. Annars har de ju varit rätt lika. Varje gång jag skriver ett prov känns det som att det går mycker bättre då jag skriver den kvantitativa delen. Tror det är för att man där kommer fram till ett svar, istället för i den verbala delen då det är mera frågan om analys och jag sällan är 100% säker på svaren. Känner mig dock väldigt osäker på om jag bara hade tur i år med den verbala delen och typ gissade rätt... känns som att jag gissade väldigt mycket under provet.

Var väldigt givande att bryta ned mina prov så här och se vilka delar jag presterat bättre/sämre på. Man märker att läsandet av vetenskapliga artiklar på engelska vilket vi tvingats till vid universitet gett mig något i varje fall då jag fick alla rätt på ELF. Det är jag ändå stolt över! Blev lite besviken då jag såg mitt resultat på NOG-delen. Den delen brukar jag gilla mest och har trott jag varit bättre på den än på KVA men se där, jag har haft fel.

Märker även hur små fel på varje del verkligen ger stor skillnad. Har man 1-2 fel på alla delar blir det lätt många fel och för att gå från 1.55 till 1.8 skiljer det sig ändå inte så många poäng. Det handlar ju bara om 3-4 poäng för att höja sig från 1.7 till 1.9

Jag ska satsa mer på kvantitativa delar och så lite verbala då och då för att inte tappa flytet. Känns ändå lugnande att det är den kvantitativa som sänker mig eftersom den känns lättare att förbättra jämfört med den verbala.
Aaagn3ss
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: tor 28 nov, 2019 13:08

Re: Nu skall jag fn lyckas

Inlägg av Aaagn3ss »

Hej på er,

tredje inlägget av min introduktion. Som ni kanske märker tycker jag om att skriva. Har alltid känt att jag kan tänka bättre då jag får skriva ned nåt.

Nu kommer jag kort reflektera över min plan för att nå upp till mitt mål på 1.8 på vårens HP.

För er som precis dykt in i tråden och inte orkar läsa mina romaner jag plublicerat innan har jag skrivit HP tre gånger tidigare och då senast med resultetet 1.55. Mitt mål är läkarprogrammet. Jag har aldrig tidigre läst till HP så känns ändå som att det är möjligt att nå 1.8 om jag bara får in lite pluggande och satsar för en gångs skull. Tror jag aldrig varit så här motiverad att komma in på läkarprogrammet som nu. Hoppas bara motivationen håller i sig!

Som jag skrivit innan har jag alltid presterat sämre på den kvantitativa delen och då främst på KVA, NOG och DTK. Jag kommer fokusera mitt pluggande på de här delarna och kvantitativa provpass. Ska försöka göra 3 provpass i veckan till att börja med. Det här blir då ca 3 timmar i veckan med provpass och så en felanalys efter det. Målet är 10h HP plugg i veckan, med början nästa vecka, måndagen den 13/12. Jag pluggar 100% på universitet och jobbar som läxhjälp vid sidan av samt har jag ett stort socialt liv med många vänner och pojkvän så att få in 10h plugg kommer bli en utmaning....

Tänkte börja med att göra gamla provpass och på så sätt repetera matten. Har lärt mig från mina studier att det är bästa sättet att effektivera sitt pluggande. Är det någon uppgift jag inte förstår hur jag skall lösa, kollar jag lösningen och teorin på den uppgiften. Det känns främst som att jag behöver få in vana och få bort slarvfel samt en bättre förståelse för hur man skall tänka i uppgifterna. De flesta av uppgifterna är ju rätt lika så lär man sig att förstå dom så borde det bli bättre.

Den verbala delen vet jag inte precis hur jag skall plugga på. Tänkte köra ett sånt pass i veckan och två kvantitativa pass i veckan. Mest för att upprätthålla min kunskap och få in vanan. Här kan ju vara större variation i texter mm men säker kommer jag hitta likheter här med. Jag har kört lite ord på Memrise men jag är så dålig på att komma ihåg det. Jag körde några veckor jätte bra med mål på 80 ord/dag men det blev för mycket... vet inte heller hur givande det är. Får se, märker jag att jag måste förbättra mig på ORD-delen kanske jag får sätta in memrise övandet i mitt HP-pluggande.

Mina största utmaningar kommer att vara TID och att orka fortsätta och komma igång. Jag hoppas den här pluggdagboken kommer hjälpa mig att orka forsätta, men risken finns ju att jag om någon vecka slutar upp och tänker att "jag hinner plugga senare". Så gör jag alltid. Som jag skrev är tid inget jag har så mycket av. Dessutom ääälskar jag att bara ligga i sängen och kolla på serier. Jag har sett Samir Abedis film på Youtube och skulle gärna göra som han gjorde och stiga upp 4 på morgonen för att plugga. Det skulle verkligen behövas. Dock är jag så extremt morgontrött men så kan jag inte heller plugga på kvällen...

För att jag ska kunna göra den här resan behöver jag verkligen strukturera om mitt liv. Jag måste minska på slöskrollande på Tiktok eller timmarna jag spenderar på att kolla på serier. Mina vänner vet att jag vill komma in på läkarprogrammet och de har gett mig sitt stöd så tror de kommer fatta om jag börjar prioritera pluggandet. Samma med pojkvännen. Det är främst nu jag som borde ta mig i kragen och komma igång.

Någon som har varit med om nåt liknande som kan ge stöd eller tips?? <3
Användarens profilbild
alan98
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 150
Blev medlem: mån 18 dec, 2017 1:07

Re: Nu skall jag fn lyckas

Inlägg av alan98 »

Hej! Skrev senast 1.35 och vill också in på läkarprogrammet så satsar på åtminstone 1.7 eller 1.75 som lägst. Varit en som prokrastinerar plugg hela tiden. Dock då jag höjde mig från 0.9 till 1.35 har jag fått en motivation och likt dig vill verkligen in NU.

Om du har svårt att komma till skott så, börja med de enkla sakerna som att bädda sängen osv. då vill man liksom fortsätta "bocka" saker på listan, såsom pluggandet!

Ska följa din pdb! Önskar dig lycka till :D
Aaagn3ss
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: tor 28 nov, 2019 13:08

Re: Nu skall jag fn lyckas

Inlägg av Aaagn3ss »

En uppdatering då.

Som jag misstänkte har jag inte kommit igång med pluggandet. Vi är inne i slutet på januari och jag har gjort ett övningsprovpass. Det är allt. Jag har lagt in i min kalender tid för plugg men sedan hittat på något annat i stället, inte haft energi eller så kom det nåt annat in emellan.

Nu kommer jag ha några stressiga månader framför mig med flytt och mycket plugg så vet inte hur jag skall hinna med att plugga till det här.... som tur har jag provet i maj så kanske jag hinner plugga lite mer då.

Någon som har tips på hur jag skall lägga upp mitt pluggande? Känns som min ursprungliga plan var lite för optimistisk...

Här kommer i varje fall resultatet på mitt övningspass från förra veckan:
XYZ 9/12 ~ 75%
KVA 8/10 ~80%
NOG 5/6 ~ 83%
DTK 7/12 ~ 58%

Totalt: 29/40 ~ 73% och 1.4 enligt normeringen 2021

Gjorde de uppgifter jag fick fel på och märkte två saker:
1) att jag verkligen måste läsa igenom uppgifterna och räkna noggrannare för oftast hade jag bara missat nåt ord, slagit in fel på räknaren eller liknande.
2) hoppa över uppgifter som är svåra och gå tillbaka till dom senare. Jag hade ca 10 minuter kvar då jag gjort alla uppgifter och då visste jag inte vilka jag tyckt var svåra och vilka jag hade haft lätt för. Ibland stressade jag igenom uppgifter och bara satt i nåt om jag inte fick rätt svar.

Det jag MÅSTE öva på mer är DTK... det är bara den del jag tycker är svårast att göra på datorn men skulle inte heller vilja skriva ut alla gamla prov för att skriva på papper.

Jag skall försöka få in lite plugg till helgen igen, men vi får se hur det blir med det....
Aaagn3ss
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: tor 28 nov, 2019 13:08

Re: Nu skall jag fn lyckas

Inlägg av Aaagn3ss »

alan98 skrev: tor 09 dec, 2021 12:33 Hej! Skrev senast 1.35 och vill också in på läkarprogrammet så satsar på åtminstone 1.7 eller 1.75 som lägst. Varit en som prokrastinerar plugg hela tiden. Dock då jag höjde mig från 0.9 till 1.35 har jag fått en motivation och likt dig vill verkligen in NU.

Om du har svårt att komma till skott så, börja med de enkla sakerna som att bädda sängen osv. då vill man liksom fortsätta "bocka" saker på listan, såsom pluggandet!

Ska följa din pdb! Önskar dig lycka till :D
Hej!

Jag brukade göra så tidigare och till en början fungerade det. Men efter ett tag började jag istället storstäda hela rummet eller nåt liknande och kom inte alls igång med pluggande. Gjorde nåt som fick mig att känna mig produktiv utan att jag egentligen är det.

Det största problemet jag har just nu är att jag inte ens orkar bädda sängen. Jag orkar knappt göra nåt alls. Jag tror jag är lite lätt deprimerad just nu. Tror det är en kombination av pandemin, vädret, stressen och att jag inte trivs på min utbildning just nu. Jag hoppas på att det blir bättre då jag fått flytta och vädret blir bättre. Ska flytta ihop med pojkvännen och han stödjer mig väldigt mycket i vardagen så det kommer förkorta min to-do list att inte behöva tänka på att laga mat och städa varje dag.
Skriv svar