Ordträning

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
sisus
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 10
Blev medlem: tis 06 dec, 2005 1:00

Ordträning

Inlägg av sisus »

Skulle uppskatta tips på bra ord böcker som man kan ha till ordträning.

Vidare så undrar jag om man kan scanna in ord till vokabula eller om man måste skriva in ord för ord? Om svaret är ja hur ska jag då göra?
Användarens profilbild
Legaim
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 237
Blev medlem: sön 06 feb, 2005 1:00

Inlägg av Legaim »

Hallå Sisus

[b:744f7564d6]Vokabula[/b:744f7564d6]
Jag vet att det finns en "penna" som kan scanna in text, men vet inte om den är kompatibel med vokabula.
Men den kostar minst 1000 kr tror jag.
www.cpen.se

[b:744f7564d6]Bok för ordträning[/b:744f7564d6]
Det finns en bok som heter: Bygg upp ert ordförråd, skriven av Agneta Hebbe. Har jobbat lite med den men alldeles för lite för att kunna bedömma den. Jag tror dock den kan hjälpa om man lägger ned tid.

Försök finna böcker som innehåller förklaringar till hur ord uppkom, de är ganska intressenta att läsa.
Det finns en hemsida där man kan anmäla sig till att få ett e-mail varje dag där man förklarar hur ordet uppkom. Har tyvärr inte adressen dit.
Boken som jag nämnde tar upp lite om detta, fast det är sparsamt.


Ja det var lite tips som jag hade.
Good luck
Marcus
Användarens profilbild
Paula18
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1152
Blev medlem: ons 03 aug, 2005 2:00
Ort: Sthlm

Inlägg av Paula18 »

Gå in på www.omettord.se och anmäl e-post adress så kommer ett ord "på posten" i inboxen varje vardag. Det är kul och bra.

Har också läst boken av Agneta Hebbe, den var absolut intressant och man kan nog lära sig ett och annat. Det är svårt att säga om den hjälpte mig på hp, med ORD-testet är det ju en hel del tur också, man kan ju ha lärt sig en massa nya ord som inte kommer med och så. Men man kan absolut förbättra sitt ordförråd, det är ju bra, inte bara för hp!
sisus
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 10
Blev medlem: tis 06 dec, 2005 1:00

Inlägg av sisus »

Ok tack för svaren.

Ett annat problem som jag har är att jag inte kan hitta en ordbok som innehåller alla hp orden om man testar den mot några gamla prov. Skulle gärna vilja ha tag i en som innehåller mindre än 10000 ord och som ändå täcker hela hp orddelen.
zolero1980
Stammis
Stammis
Inlägg: 177
Blev medlem: tis 23 aug, 2005 2:00
Ort: Stockholm

Inlägg av zolero1980 »

Det blir nog ganska svårt att få tag i en ordbok som täcker hela ORD-delen på högskoleprovet. Inte ens Norstedts Svensk Ordbok innehåller alla gånger orden som förekommer på HP, och den innehåller ca 100000 ord och fraser. SAOL innehåller kanske alla ord men behöver för den del inte förklara alla orden som den listar (i alla fall inte min version).

Men det finns en bok som kommer relativt nära det du söker... och den heter "Svåra ord" av Eskil Källquist. Boken innehåller ca 12000 ord och i den hittade jag hella 29 av de 40 ord som förekom på högskoleprovet höstterminen 2005 (Obs! Boken är givetvis utgiven före provtillfället).

Alla orden var inte ordagrant lika men man kan väl härleda provets "trivialisera" om man vet vad bokens "trivial" betyder.

Detta är nog en av de mest träffande böcker jag stött på. Men det kan nog vara aningen jobbigt att lära sig alla 12000 ord som finns i den, fast när jag kollar närmare i den så märker jag att man kan sålla bort en del "självklarheter"... hmmm...
LoopA
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 40
Blev medlem: tor 15 dec, 2005 1:00

Inlägg av LoopA »

Läsa Läsa Läsa Läsa. Läsa och slå upp alla oklarheter. Det är det som gäller. Visst man kan sitta med ordprogram och ordböcker och lära sig en hel del, men är man normalbegåvad, vilket dom allra flesta människor är, glömmer man bort en betydande del av de oprovocerade uppslagna orden. I alla fall i mitt fall.. jag har också skrivit provet 4-5 gånger. Tillsammans med texter och i sammanhang får orden en helt annan betydelse och ätsar sig fast i minniet betydligt bättre.

Det är ju också det som högskoleprovet handlar om. Att mäta sig gentemot andra i förutsättningar i att lyckas med universitetesstudier. Högskoleprovet har ju funnits ett bra tag nu, så provkonstruktörerna har nog lärt sig en hel del om människor som försöker snabb och hårdlära sig orden..

Det där med att härleda ord från grund och statiska former kan var betydligt svårare än vad man tror, specielelt med dem gamla orden. synnerhet också i stress och blackoutsituationer.

Att läsa all typ av litteratur, att läsa mycket, det ger en själv trygg grund både när man skriver högskoleprovet/tentor/prov och livet utanför.
Skriv svar