Plugga i Norge eller Danmark

För dig som är eller är på väg att bli veterinärstuderande
Skriv svar
capyxx
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 31
Blev medlem: ons 13 jul, 2022 15:20

Plugga i Norge eller Danmark

Inlägg av capyxx »

Hej kompisar! Jag vill VERKLIGEN utbilda mig till veterinär, tyvärr räcker inte beygen riktigt så det upp till antingen HP, eller att utbilda sig i något annat land. Jag är dessvärre inte speciellt sugen på att söka mig till Litauen, Ungern etc. Däremot är Norge och Danmark ett alternativ. Jag har försökt googla en del, samt ta kontakt med syvarna på universiteten i Oslo och Köpenhamn, men allt känns lite oklart ändå. Är det någon här som funderar på/håller på att plugga/har pluggat till veterinär (eller något annat) i Oslo eller Köpenhamn som kan berätta hur de gjorde för att söka, hur det är att plugga där osv.
Jag skulle vara suupertacksam för svar!
HereWeGo
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 285
Blev medlem: sön 15 nov, 2020 9:48

Re: Plugga i Norge eller Danmark

Inlägg av HereWeGo »

Följer. Kan man söka till universitet i Norge/Danmark min sitt hp betyg? tror hp betyget gäller bara i Sverige eller?
MathildeL
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 24
Blev medlem: tis 16 mar, 2021 19:31

Re: Plugga i Norge eller Danmark

Inlägg av MathildeL »

Hej! Ni kan söka till Danmark och Norge. Du kan läsa om utbildningen i Danmark på Köpenhamn Universitets hemsida, där förklarar de också hur det går till med ansökningen. Du behöver inte översätta dina betyg, men du kan antingen söka med dina betyg eller göra kvote 2 provet, som du kan läsa om i förgående tråd. Den är ganska lik HP fast på danska. I Norge pluggar man på NMBU, där går det bara att söka med betyg. HP gäller endast i Sverige. Läs på universitets hemsidorna, finns mycket info där! Ansökningen till Danmark stänger den 15:e Mars har jag för mig.

Det är svårt att komma in på både dessa utbildningar, såsom det är i Sverige. Kvote 2 provet har många läsförståelse frågor på danska, och du konkurrerar direkt mot dansker. Så jag skulle nog inte säga att det är lättare att ta sig in på dessa utbildningar än vad det är med HP på SLU, sålänge man inte kan danska.
Tänk på att det också går att utbilda sig till djursjukskötarprogrammet vilket är ett väldigt härligt och interessant program om man gillar djur i både Sverige och Norge!
Skriv svar