Provtillfälle 8 maj 2021, Provpass 1, fråga 31

Diskussioner kring ELF-delen samt ELF-uppgifter
Skriv svar
asdfghjk
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 12 maj, 2021 14:40

Provtillfälle 8 maj 2021, Provpass 1, fråga 31

Inlägg av asdfghjk »

I första meningen står att läsa "Good criticism is a great commodity."

I er förklaring står det "Det står inte i texten att vi erkänner att kritik kan vara bra, utan ..."

Jag anser att översättningen på meningen i texten är att kritik är en fantastisk tillgång vilken i min mening innebär att förfttaren anser att det finns positiva aspekter med kritik, vilket går stick i stäv med er förklaring.


Sista meningen i texten är "But, for some of us, the need to pass judgement on others goes far beyond a useful social skill."

Ur detta får ni svarsalternativ C " Being constantly judgemental can be perceived as almost an obsession."

Att vara bestatt av något är att vara uppfylld av detta något. Jag kan inte utröna att författaren anser att så är fallet. Vidare finner jag inget belägg i texten för att författaren är "constantly judgemental" dvs att han enbart är dömande eller mer fritt översatt enbart ger negativ kritik.


Jag anser trots facit och förklaringar att svarsalternativ A "Negative opinions can be more constructive than often recognized." är det som stämmer bäst överens med texten.

Vad är det jag har missat?
LeoLun
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: fre 29 nov, 2019 19:46

Re: Provtillfälle 8 maj 2021, Provpass 1, fråga 31

Inlägg av LeoLun »

I största delen av texten så skrivs det flitigt om hur mycket inbjudande vi är till diverse kritik. "We welcome the considered opinion of others – we even pay people to tell us what they think of our lifestyle, our dress, our eating habits." folk tvekar inte ens att betala för att ha någon kritisera en.

Svarsalternativ A får det att låta att texten driver på att människor kan vara undvikande av sig p.g.a risken att någon ger en negativ kritik vilket texten säger nästan det motsatta till. I vändningen som kommer efter så talar författarn på att vissa människor har något annat för sig när de kritiserar någon. Något annat än välmenad uppmanning på förbättring.
hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 364
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: Provtillfälle 8 maj 2021, Provpass 1, fråga 31

Inlägg av hunnrasexti »

asdfghjk skrev: ons 12 maj, 2021 15:57I er förklaring står det "Det står inte i texten att vi erkänner att kritik kan vara bra, utan ..."
Nej, det står:

"Det står inte i texten att vi inte erkänner att kritik kan vara bra, utan [...]"

Och det stämmer.

Jag håller med HPG här. Författarens poäng är ungefär "kritik kan vara bra, men en del dömer lite väl mycket". Bara ett alternativ passar någorlunda in på detta. De andra tre är mer "folk borde bli bättre på att ta emot negativ kritik", men även om man kan hålla med om detta så är det inget författaren argumenterar för.
asdfghjk skrev: ons 12 maj, 2021 15:57Att vara bestatt av något är att vara uppfylld av detta något. Jag kan inte utröna att författaren anser att så är fallet. Vidare finner jag inget belägg i texten för att författaren är "constantly judgemental" dvs att han enbart är dömande eller mer fritt översatt enbart ger negativ kritik.
Det är klart att besatthet kan kännas lite väl tilltaget för beteendet, men så har vi att det kan uppfattas som nästan en besatthet, inte att en hjärnskrynklare skulle korrekt diagnosticera det så. Och det handlar inte om hur författaren är utan om vad han argumenterar för.
asdfghjk
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 12 maj, 2021 14:40

Re: Provtillfälle 8 maj 2021, Provpass 1, fråga 31

Inlägg av asdfghjk »

Helt rätt. Jag har inte läst frågan ordentligt.

Tack
Skriv svar