Sluta träna?

Diskussioner kring ORD-delen samt ORD-uppgifter
Skriv svar
wella_bove
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 65
Blev medlem: fre 09 jan, 2009 11:51

Sluta träna?

Inlägg av wella_bove »

Jag var in och läste på gratishp.blogg.se och letade sedan fram mitt gamla hp-resultat från 2005. Såg att jag då hade 37 rätt på orddelen, och jag vill minnas att jag inte orkat träna så mycket inför den gången. Betyder detta att det är meningslöst att lägga energi på att nöta ord, och att jag istället borde träna... typ... snabbläsning eller nåt? Samtidigt kan jag iofs inte alla ord på t ex ordprov.se, men tycker den är lite farlig att använda eftersom en del ord där är rent felaktiga.

Hur jag blivit så bra på ord? Läs, läs, läs skönlitteratur. Jag har alltid läst böcker. Försök hitta nån genre som du verkligen gillar, på biblioteket kan dom tipsa dej om liknande böcker. Jag har inte läst tunga böcker, utan böcker jag tyckt om. Mitt tips är inte att göra detta ISTÄLLET för ordträning, utan som ett komplement, särskilt för dej som tror att du kommer att göra fler hp i framtiden.
Användarens profilbild
Dr.Amirando
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1429
Blev medlem: sön 08 jun, 2008 14:06

Re: Sluta träna?

Inlägg av Dr.Amirando »

Sant så sant, läsningen ger mycket för ordförrådet. 37 är ruskigt bra men få inte hybris för ett test, gör fler! Eller är det kanske så att du brukar få högt? Gjort något autentiskt högskoleprov tidigare?
DANDY
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 8
Blev medlem: sön 23 nov, 2008 22:51

Re: Sluta träna?

Inlägg av DANDY »

Du kan ju göra ett gammalt ORD-prov för att se hur dina kunskaper har förändrats sedan dess.

Det skulle vara intressant att många poäng du fick på LÄS med tanke på den stora mängden böcker du läser.
wella_bove
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 65
Blev medlem: fre 09 jan, 2009 11:51

Re: Sluta träna?

Inlägg av wella_bove »

Det var ett autentiskt prov. Fick 18 på LÄS-delen.

Ett tillägg är att jag kanske inte direkt tror att man lär sig massa svåra, ovanliga ord av att läsa mycket, men man får en ordvana. Får en känsla av vad ett krångligt ord kan betyda beroende på vilka delar det är uppbyggt av. Något annat som är till hjälp är att ha lite koll på andra språk, typ engelska, franska och tyska.
Skriv svar