Snälla tacka nej 🙏🙏🙏🙏

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
AmiraK
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: fre 28 jan, 2022 16:00

Snälla tacka nej 🙏🙏🙏🙏

Inlägg av AmiraK »

Hej allihopa!
Jag undrar om det är några i hp kvoten till läkarprogrammet i Örebro som planerar på att tacka nej till plats eller reservplats (innan nr.59)😅
Frågar för lite sinnesro....
Och finns det någon chans att komma in som reserv 59 i hp kvoten eller är det helt kört?
RafoneMike
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 20
Blev medlem: tor 18 maj, 2023 19:17

Re: Snälla tacka nej 🙏🙏🙏🙏

Inlägg av RafoneMike »

Sent svar, men för att vara ärlig är det relativt låg sannolikhet att man från reservplats 59 blir antagen. Det är möjligt, men skulle betyda att den på reservplats 1 som söker läkarlinjen precis som du skulle ändra sig sista minuten, sedan nr 2, osv ner 59 platser.

Även om du (eller någon annan i denna situation som läser detta), inte blir antagen denna antagning behöver man inte ge upp hoppet! Reserv 59 är relativt nära antagningsgränsen (ibland kan personer med samma resultat på HP vid det laget redan lottats in) ,och på halvåret tills vårterminen har man goda möjligheter att höja sig på HP, åtminstone ett steg vilket gör stor skillnad.

Det är även så att höstens antagning generellt är hårdare, speciellt inom betygskvoten. Då kommer nämligen alla de som fått mycket höga meritpoäng (21.7+), som just avslutat åk3 på naturprogrammet, att vilja plugga vidare direkt och fyller upp en hel del av platserna. Till våren är dock många av dessa redan antagna, speciellt dem med en merit på 22+, och de universiteten med lägre antagningskrav som Umeå kan då i vissa fall falla ner till antagning runt 21.2 (inte så ofta).

Lycka till, och ge inte upp när du är så nära. Se vilka delar av HP du kan höja lättast, eller om du utgår från betyg, vilka du kan göra prövningar på för att öka merit (prioriteta E/D/C över B, då B är svårast att höja och ger minst avkastning).
Skriv svar