Testa på olika specialiteter under grundutbildningen?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Zewu
Stammis
Stammis
Inlägg: 130
Blev medlem: tis 28 feb, 2006 1:00

Testa på olika specialiteter under grundutbildningen?

Inlägg av Zewu »

Om man läser till läkare och t.ex. funderar på att bli kirurg, vilka möjligheter har man då att testa på kirurgi under grundutbildning alt. AT innan man påbörjar ST? För att bli en duktig kirurg lär det ju krävas ett visst handlag (m.m.) så då gäller det ju att komma underfund med om man har den rätta talangen för specaliteten(-rna).

Det finns ju 64 specialiteter inom läkaryrket (tror jag jag läste i någon PDF-fil från sos). Skulle det vara svårt att hitta en specialitet som passar just en själv? Sen är det ju en annan femma om man får just den där ST-tjänsten man vill ha, men vill man så kan man (väl)...
Användarens profilbild
Guldbollen
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 5049
Blev medlem: ons 01 feb, 2006 1:00
Ort: Stockholm

Re: Testa på olika specialiteter under grundutbildningen?

Inlägg av Guldbollen »

Jag hade för mig att det var 56 specialiteter... :roll:
Användarens profilbild
Paula18
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1152
Blev medlem: ons 03 aug, 2005 2:00
Ort: Sthlm

Re: Testa på olika specialiteter under grundutbildningen?

Inlägg av Paula18 »

Man har ju tex en kirurgikurs på grundutbildningen och måste även göra en placering på kirurgen under AT. Så alla provar ju på de flesta stora områdena. Man har en massa olika kurser på utbildningen och under AT måste man göra ett visst antal månader medicin, kirurgi, psyk och primärvård, ibland ingår barn också.
hallonsoda
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 27 jun, 2007 2:00

Re: Testa på olika specialiteter under grundutbildningen?

Inlägg av hallonsoda »

Under AT har man 18mån med obligatorisk tjänstgöring (tex primärvåd (=vårdcentral), psykiatri, ortopedi, kirurgi, internmedicin mm). Om man väljer en lite längre AT (tex 21mån) kan man använda extramånaderna till något man är extra intresserad av (tex ögon, öron, barn...). Detta kan vara ett bra tillfälle att se om man skulle vilja jobba inom det fältet senare.
Under grundutbildningen får man prova på de flesta specialiteter (även små: tex handkirurgi, idrottsmedicin, neurokirurgi, reumatologi). Vissa ställen är man bara på några dagar, men man får ändå en viss inblick. Stora speciliateter som kirurgi ägnar man flera veckor åt. Man följer kirurgerna i deras arbete med mottagning, operation, avdelningsarbete, akutenarbete etc. Då får man en bra inblick i vad de gör. Däremot får man inte operera så mycket själv (av förklarliga skäl: när skulle man ha lärt sig det?), så det är inte lätt att veta om man har "det rätta handlaget". Dock får man en viss ledning av annat man sysslat med i livet: den som alltid varit jättedålig på allt praktiskt kanske borde tänka lite extra innan han/hon blir kirurg. Men: övning ger färdighet. Har man väl tagit sig igenom hela läkarutbildningen är jag övertygad om att all kan klara av alla speciliateter, det krävs bara lite mer arbete och envishet för vissa.
Lycka till!
Skriv svar