TIllgodoräkning

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Kloky
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 110
Blev medlem: tor 12 maj, 2022 16:57

TIllgodoräkning

Inlägg av Kloky »

Satt ikväll på KI:s info möte och fick reda om detta sjukt opraktiska tillgodoräknings systemet. Ja jag trodde att jag skulle plugga på UMU komma så långt jag kom tills HP räcker och bytta till KI och max läsa om en termin. Nu har jag fått reda att om jag får de två terminerna jag snart läst klart tillgodoräknat finns det stor chans att jag inte får börja T1 utan måste vänta ett år tills de i T1 läst upp till T3. Inte värt det, så jag kommer nog plugga nu från början istället. Jag känner så stor ångest nu, jag har pluggat 1 år i umu i onödan, 1 helt år av stress som tappat syfte, ett år där jag kunde ha jobbat, pluggat något orelaterat. Visst ett år är inte jätte mycket speciellt med tanke på att jag fyller 20 i januari men det känns mycket för mig. Alla mina vänner i umu kommer bli klara 1 år tidigare än jag, och fyfan tänk om mina gymmnasie "kamrater" nu går flera terminer över mig, jag vet att man inte ska jämföra sig själv med andra MEN jag mår uselt ändå. Jag känner mig besviken fastän jag nått det jag kämpat för i så många år.
Star.M
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: tor 30 jun, 2022 13:30

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Star.M »

Det jag direkt kommer att tänka på är 2 saker,
1. Jag önska jag idag var 20 år som dig och därmed ingen åldersnoja (jag är 25 år gammal och ska bli 26 om några månader, med det sagt har jag åldersnojan tyvärr då många i min ålder redan hunnit tagit examen eller är halvvägs till det)

2. Du nämner detta med bortkastat år. Men tänk så här du har vunnit så mycket erfarenheter i vad gäller studier, studieupplägg och din hjärna är van med tuffa studier och högt tempo. Tänk att det är mååånga personer här på hpguiden som inte har suttit på skolbänken sedan många år tillbaka och kan känna sig lite "seg" i början av studierna. Men det är så färskt för dig, alltså du är studievan och har mycket erfarenhet du tagit med dig under detta året. Saaamt så talar vi tack gode gud om 1 år och inte att du förlorat 5 år

All lycka till dig! Du är ambitiös och målmedveten! Heja dig!
Dutw
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 541
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Dutw »

Tråkigt att höra Kloky.
Jag förstår hur du tänker med att du kunde jobbat eller annst istället.
Som ovan nämnt så har du fått insikt i hur du bör plugga för bra resultat samt så lär du kunna rätt mycket eller iaf känna igen mycket om du nu ska börja från T1 igen. Detta bör dra ner bördan då det mesta är repetition, speciellt om du redan har färdiga anki-deck och liknande.
Åldersnoja är alltid subjektivt men i mitt tycke är 1 år som dina gamla kursare blir klara inte så mycket, jobbar du i 40 år och dom i 41 så bleknar det med tiden.
Många kompisar till mig ville ut och jobba direkt och skippa lumpen, jag däremot ville göra värnplikten som då var 11 månader.
Jag kommer då ha jobbat 1 år mindre än gamla klasskompisar men samtidigt ha en hel drös med upplevelser och nya bekantskaper på vägen som jag inte skulle byta mpt ett arbetsår till :)
Alla är vi olika och bara för att jag ser och upplever saken som jag gör så behöver det inte kännas likadant för dig, men skrev det för att ge en infallsvinkel sett ur mina ögon.

Förresten är det så att du inte trivs i Umeå eller är det drömmen om KI eller närheten till familj och vänner som lockar dig till KI?
37 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> 1.55 --> ?
Baranikki
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 8
Blev medlem: tor 02 mar, 2023 20:04

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Baranikki »

Jag tänker att du har lärt dig otroligt mycket det senaste året som bara kommer gynna dig i dina fortsatta studier även om det kan vara svårt att se själv. Men glöm inte att det är okej att känna att det inte har blivit som man tänkt sig. Tillåt dig själv att få sörja det och vara i den känslan.

Jag själv har gjort livet i fel ordning från början och aldrig varit i synk med mina jämnåriga. Nu börjar jag, 33 år gammal på läkarprogrammet. Mina jämnåriga är färdigutbildade och tjänar bra. Jag har å andra sidan haft ett 10 årigt yrkesliv inom något annat som har gett mig otroligt mycket.

Om du bestämmer dig för att börja om T1 blir vi klasskompisar. Hoppas att du känner att det blir bra för dig tillslut oavsett.
Justme
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: fre 21 jun, 2019 20:29

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Justme »

Förstår ångesten men som någon nämnt tidigare du är såå himla ung, 20 är ingen ålder. Du har pluggat ett år och är ändå fortfarande 20. Att läsa om ett år är inte hela världen. Du har kommit in på KI och det är inte alls lätt, så du ska verkligen vara stolt över dig själv och skita i allt annat.

Hade jag läst ett år efter gymnasiet så skulle jag har varit två år äldre än dig nu, alltså 22 (blivit klar med gymnasiet vid 21 för att jag kom lite för gammal till Sverige). Det jag vill säga är att alla har olika förutsättningar i livet och ingen ger ett skit för om du har börjat vid 19 eller 20 (ett år gör inget). Förresten så försökte jag med komma in på Ki, men jag gett upp efter många försök med hp. Jag har kommit in i Örebro och är 24 (fyller 25 snart), kanske lika gammal som dig om 4 år och då kommer du vara nästan klar. Njut av din framgång och glöm dina kompisar. Ja de kommer vara ett år förre dig och det behöver du acceptera, annars får du fortsätta i Umeå och det vill du inte göra. Fokusera på dig själv istället.
Emmaa02
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 82
Blev medlem: tor 28 apr, 2022 13:37

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Emmaa02 »

Kloky skrev: tis 12 dec, 2023 18:43 Satt ikväll på KI:s info möte och fick reda om detta sjukt opraktiska tillgodoräknings systemet. Ja jag trodde att jag skulle plugga på UMU komma så långt jag kom tills HP räcker och bytta till KI och max läsa om en termin. Nu har jag fått reda att om jag får de två terminerna jag snart läst klart tillgodoräknat finns det stor chans att jag inte får börja T1 utan måste vänta ett år tills de i T1 läst upp till T3. Inte värt det, så jag kommer nog plugga nu från början istället. Jag känner så stor ångest nu, jag har pluggat 1 år i umu i onödan, 1 helt år av stress som tappat syfte, ett år där jag kunde ha jobbat, pluggat något orelaterat. Visst ett år är inte jätte mycket speciellt med tanke på att jag fyller 20 i januari men det känns mycket för mig. Alla mina vänner i umu kommer bli klara 1 år tidigare än jag, och fyfan tänk om mina gymmnasie "kamrater" nu går flera terminer över mig, jag vet att man inte ska jämföra sig själv med andra MEN jag mår uselt ändå. Jag känner mig besviken fastän jag nått det jag kämpat för i så många år.
Hur kom du in på KI?
Varför har du stressat hela året? Är det så jobbigt?

När ska du bestämma dig om hur du gör?

Lycka till
shootforthemoon
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 34
Blev medlem: sön 26 dec, 2010 0:39

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av shootforthemoon »

Vad synd att de är så hårda med tillgodoräkning. Det är fullt förståeligt att du mår dåligt över det. Men som andra här i tråden har nämnt har du lärt dig en massa under året i Umeå och antagligen hunnit hitta en studieteknik som passar dig. En fördel med att börja på termin ett är att alla är nya och känner antagligen inte varandra, hade kanske varit svårare att lära känna folk om du hade börjat på termin tre på KI då de redan har gått ett år tillsammans. Sedan är det väl en fördel att du ändå har ett år av poäng (även om du inte tillgodoräknar dem) om du söker deltidsjobb eller sommarjobb relaterat till studierna i Sthlm. Efter att har du låtit dig själv vara ledsen ett tag tycker jag du ska vara stolt, du klarade första året och har dessutom kommit in på KI! Dessutom är du ung, de flesta i Sverige tar studenten året de fyller 19. Lycka till!
Kloky
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 110
Blev medlem: tor 12 maj, 2022 16:57

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Kloky »

Dutw skrev: tis 12 dec, 2023 19:52 Förresten är det så att du inte trivs i Umeå eller är det drömmen om KI eller närheten till familj och vänner som lockar dig till KI?
Umeå är jätte finnt (speciellt nu med all gnistrande vitt snö) och studentlivet väldigt bra, det är även säkrare jämförelseviss sthlm men det är nog alla mindre städer. Det finns bådde praktiska skäl till att bytta till KI, jag vill helst i framtiden jobba i sthlm och då är kontakter och praktikplatserna man får under KI läkarprogramm mer användbara, forskningen är även bättre och om man skulle flytta utomlands är KI officiella ranking och internationella cred bättre. Sen är ju så klart familj och vänner väldigt viktigt också, man sparar pengar att bo hemma några år till än att betala hyra i umeå och det är mer att göra utanför universitetet i sthlm än i umeå. Borta bra men hemma bäst.
Kloky
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 110
Blev medlem: tor 12 maj, 2022 16:57

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Kloky »

Emmaa02 skrev: ons 13 dec, 2023 19:54
Hur kom du in på KI?
Varför har du stressat hela året? Är det så jobbigt?

När ska du bestämma dig om hur du gör?

Lycka till
Jag har redan bestämt att jag startar om och går till KI även om det är surt med tillgodoräcknings situationen. Jag kom in med HP, så vad jag har gjort var att plugga HP och läkarprogrammet samtidigt paralellt det var stressigt, separat tror jag bådda var hanterbara men bådda samtidigt halkade jag efter i läkarprogrammet och ingen höjning på HP.
Kloky
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 110
Blev medlem: tor 12 maj, 2022 16:57

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Kloky »

Tack för alla kloka svar, det gav perspektiv och lugn till hela situationen. Att börja om i KI har ändå flera plus än att fortsätta i Umeå.
Dutw
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 541
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Dutw »

Kloky skrev: fre 15 dec, 2023 9:32
Dutw skrev: tis 12 dec, 2023 19:52 Förresten är det så att du inte trivs i Umeå eller är det drömmen om KI eller närheten till familj och vänner som lockar dig till KI?
Umeå är jätte finnt (speciellt nu med all gnistrande vitt snö) och studentlivet väldigt bra, det är även säkrare jämförelseviss sthlm men det är nog alla mindre städer. Det finns bådde praktiska skäl till att bytta till KI, jag vill helst i framtiden jobba i sthlm och då är kontakter och praktikplatserna man får under KI läkarprogramm mer användbara, forskningen är även bättre och om man skulle flytta utomlands är KI officiella ranking och internationella cred bättre. Sen är ju så klart familj och vänner väldigt viktigt också, man sparar pengar att bo hemma några år till än att betala hyra i umeå och det är mer att göra utanför universitetet i sthlm än i umeå. Borta bra men hemma bäst.
Absolut är det förståeligt.
Grattis till antagningen och kycka till på KI!
37 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> 1.55 --> ?
Emmaa02
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 82
Blev medlem: tor 28 apr, 2022 13:37

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Emmaa02 »

Kloky skrev: fre 15 dec, 2023 9:38 Tack för alla kloka svar, det gav perspektiv och lugn till hela situationen. Att börja om i KI har ändå flera plus än att fortsätta i Umeå.
Är det fler från klassen som byter till KI? Eller till annan plats...
Kloky
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 110
Blev medlem: tor 12 maj, 2022 16:57

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Kloky »

Emmaa02 skrev: fre 15 dec, 2023 15:18 Är det fler från klassen som byter till KI? Eller till annan plats...

Jag vet att 2 andra försökte men inte lyckades, vi hade å andra sidan många som bytte från Linköping så antar de inte var nöjda där.
minimani
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: ons 29 jan, 2020 13:29

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av minimani »

Hej!

Jag ska kanske byta till KI i höst och kommer troligtvis att ansöka om att tillgodoräkna mig det som jag har läst under termin 1. Jag undrar lite hur det har gått för er som ansökte om att tillgodoräkna / att bli uppflyttade. Hur har det gått under vt? Har de ändrat sig och låtit någon bli uppflyttat?
Kloky
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 110
Blev medlem: tor 12 maj, 2022 16:57

Re: TIllgodoräkning

Inlägg av Kloky »

minimani skrev: mån 29 jan, 2024 13:10 Hej!

Jag ska kanske byta till KI i höst och kommer troligtvis att ansöka om att tillgodoräkna mig det som jag har läst under termin 1. Jag undrar lite hur det har gått för er som ansökte om att tillgodoräkna / att bli uppflyttade. Hur har det gått under vt? Har de ändrat sig och låtit någon bli uppflyttat?

Hej,
Oftast får man inte tillgodoräkna alla terminer man gått utan behöver gå om någonting pga olika upplägg. Men problemet är att man endast får garanti att studera med den årskull du blvit antagen med alltså om du får T1 tillgodoräknat men inte får plats på T2 kommer du inte ens få studera med T1:orna (för du har tillgodoräknat kursen redan) utan får vänta till nästa termin tills de kommer till T2 och KI har 2 kurser per termin så du kanske får det enna tilgodoräknat men ej det andra. Jag tror om du bara går T1 kommer de inte tillgodräkna det.

Det var enligt informationsmötet om tillgodoräkande finns det ungefär 3 platser öppna på T2 och T3 och typ 46 personer på mötet (detta var innan andra antagningsbeskedet så potentiellt ännu mer) så statistiskt väldigt liten chans att komma in på nästa årskul. Desutom har personer som redan går KI läkarprogramet och tex. behöver gå om prioriteras de. Folk som läst mest får prioritering också ex. T4 får mer prio att gå med T2 årskullen än T3. Allt detta bestäms innan terminstart, om man är äldre kursare är det mindre konkurrans, samtidigt måste man ha i åtanke att man med stor sanolikhet ändå kommer behöva gå om/ ta flera sabatsår.

Jag tror du inte kommer få möjlighet att tillgodoräkna en termin och jag som gick ut två terminer tyckte inte chanserna var goda nog att ens skicka en preliminär ansökan för tillgodoräkning.
Skriv svar