Vad är realistiska höjningar?

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
RafoneMike
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 20
Blev medlem: tor 18 maj, 2023 19:17

Vad är realistiska höjningar?

Inlägg av RafoneMike »

Till skillnad från många andra här går jag fortfa på gymnasiet och har ett år kvar, och mina betyg skulle kunna anses som av många mycket bra, men de är inte perfekta. Min situation är denna;

Får jag alla A, eller något B i resterande kurser kommer jag ligga säkert i båten och ta mig in på något läkarprogram till hösten med mycket hög sannolikhet, det finns dock ett antal kurser jag kommer ha mycket svårt att få god betyg i. Exempelvis fick jag C i Fysik 1, och C/D i Fysik 2 skulle enskilt ta bort mina chanser på de flesta läkarprogram.

Jag skulle kunna lägga allt fokus på dessa kurser, men jag skulle även kunna lägga fokus på HP, där jag har lätt för matten och ärligt talat ofta får nästan alla rätt (på höstens HP fick jag 1.9 kvant, 0.8 verb, 1.35). Den verbala delen är jag dock, som det går att se, mycket dålig.

Mitt andra alternativ skulle därför vara höja den verbala delen från "medelmåttig" (0.8) till "ganska bra" (1.4), vilket inte är omöjligt, men det skulle kräva mycket studier, minst inom ORD. Här kan jag dock ha 3 chanser att försöka in då mitt mål är antagning till våren 2025 (lite lättare/rimligare än hösten).

Jag önskar era råd/synpunkter, men var ärliga istället för att ge falskt hopp eller rekommendationer för sådant som har låg sannolikhet att lyckas.
Mimmies
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 40
Blev medlem: tis 08 nov, 2022 13:53

Re: Vad är realistiska höjningar?

Inlägg av Mimmies »

Hej,

kan väl först börja med att säga att jag gått natur, och jag hade helt okej betyg men inte tillräckligt för att komma in. Även jag vill komma in på läkarprogrammet och som du så har jag också relativt lätt för den kvantitativa delen men betydligt svårare för den verbala.

Du har ditt tredje år av gymnasiet kvar (och då 2 HP-prov under den tidsperioden) och har redan fått 1.35. Bara med denna information skulle jag säga att du har goda chanser att fixa HP tillräckligt bra för att komma in med det. Jag höjde mig från 1.1 till 1.45 med ca 2 månaders plugg. 1.3 till 1.7 på kvant och 0.9 till 1.2 på verbal.

Kvanten har du inga problem med så vi behöver inte ens säga något om det tbh.

När det gäller den verbala delen tycker jag att det helt beror på vilken/vilka delar man har svårt för. Exempelvis... LÄS och ELF är enklare för mig, men jag har svårare för ORD och MEK. ORD och MEK är båda områden som kräver ett brett ordförråd, och för HP-standarden så har jag inte det. Som tur är dock så är det enkelt, men tidskrävande, att plugga upp detta... det är främst bra att plöja HP-guidens ordlistor (och även andra ordlistor som memrise o sånt). Har man å andra sidan svårare för LÄS eller ELF blir det svårare. Som du säkert förstår själv så handlar det om att läsa mycket (LÄS) och få ett bättre grepp om engelskan (ELF), och detta är sådant som man långsamt bygger upp. Nu vet inte jag hur det ser ut för din del, men även om vi säger att du har svårast för LÄS/ELF så har du bättre chanser än de flesta då du ändå har 1 gymnasieår kvar (och sedan en termin till för att komma in på våren). Notera att jag skriver "bättre chanser än de flesta" och inte "omg ja du kommer 100% klara det" för det kan jag inte garantera något såklart. Jobba på LÄS och ELF är något jag inte behövde göra så kan inte säga hur hög/låg sannolikheten är att man pluggar på det och sedan fixar det på provet. För min del behövde jag lära mig att hantera tiden och hantera mina nerverna/stressen, och då gick det genast mycket bättre på LÄS.

Med andra ord så tycker jag att du har goda möjligheter med HP. Men... jag tycker inte att du ska skita i fysik 2 (även om du väljer att satsa på HP) för du har bra betyg, och jag vet att ett betyg kan fucka allt, men du fick C i fysik 1 (så helt kass är du ju inte för att du ska 'ge upp') och pluggar du disciplinerat (bra framförhållning, inte hamna efter, göra uppgifterna, ställa frågor etc) så tror jag att du fixar det.

Jag hoppas att du fått svar på det du undrade över, har du fler frågor eller funderingar är det bara att säga till.
378
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: lör 22 jul, 2023 16:52

Re: Vad är realistiska höjningar?

Inlägg av 378 »

ville bara tillägga något som säkert redan är självklart men hjälpte mig något otroligt, att ha en bra kost och få tillräckligt med sömn. Utan något egentligt plugg lyckades jag höja mig med 0.15 senaste provtillfället genom att behandla min kropp lite bättre :) trodde aldrig att jag skulle kunna höja mig på verbala men lyckades betydligt bättre på alla delar genom att vara lite klarare i huvudet.

lycka till :)
Erna.Gson
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 23 maj, 2023 20:04

Re: Vad är realistiska höjningar?

Inlägg av Erna.Gson »

Från provet vt. 23 till ht. 23 höjde jag mig från 1.2 till 1. 4 på de verbala delarna. Värt att tillägga är att jag har ganska grav dyslexi.

Jag tror att det, som nämnt ovan, är lättast att nöta in ord. Plugga in hpguidens ordlistor, ladda ner olika ord-appar, exempelvis ”ordspelet” och träna detta när tillfälle ges, ex på toaletten eller på bussen osv istället för att skrolla sociala medier (även om sånt också kan behövas ibland). Varje vecka har DN ord-quiz, likt högskoleprovets ord-del. I övrigt gäller det nog att läsa, läsa, läsa. Kan även hjälpa att lyssna på ljudböcker. Byt ut en del av musiklyssnandet mot boklyssnande! Man snappar undermedvetet upp ord och språkförståelse. Det kan faktiskt även förbättra läsförståelsen trots att man inte ens läser ;)

Personligen upplevde jag att en bidragande faktor till min höjning (både vad gäller det kvantitativa och verbala) var att jag kände mig mer trygg i situationen. Simulerade prov hemma och jobbade mycket på mitt självförtroende. Detta sänkte min stressnivå markant och jag kunde därför också prestera bättre. Tror att detta kan göra stor skillnad!
Skriv svar