Vägen till sjuksköterska

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Tummelisaa00
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 23
Blev medlem: mån 15 mar, 2021 14:43

Vägen till sjuksköterska

Inlägg av Tummelisaa00 »

Hej hej! Jag gjorde en tråd i vintaras då jag ville komma in på läkarprogrammet men insåg sedan att det skulle jag inte klara av, mentalt. Mitt nya mål är att bli sjuksköterska men jag tänkte först berätta lite om mig själv och varför jag valde sjuksköterska istället för läkare innan jag börjar berätta om min uppläggningsplan angående plugget!

Jag tog studenten 2019 med inte alls bra betyg. Eftersom jag var sjukskriven på halvtid och inlagd då och då är jag glad att jag ens tog mig igenom gymnasiet med godkända betyg. Jag har bland annat diagnosen schizoaffektiv vilket bland annat har gjort att jag får sämre koncentration. Jag ska även utredas för autism nu i höst. Jag blev sjukskriven 100% efter studenten och det var sommaren 2020, när jag var inlagd jag fick lust att plugga till någon inom vården. Jag ville hjälpa människor. Psykiatriker eller psykolog var ju drömmen men jag tänkte att jag får satsa på skötare eller sjuksköterska.

Det gick upp och ner vad jag ville bli, men oftast tänkte jag att jag ändå skulle satsa på läkarprogrammet. Men efter mycket tänkande och besvikelser på mig själv har jag bestämt mig för att stryka psykolog- och läkarprogrammet.

Jag kan plugga till undersköterska på komvux här där jag bor och då behöver jag ju inte göra högskoleprovet för att komma in, och den utbildningen är kortare så det är tre plus. Samma stad som jag bor i, behöver inte göra hp och kortare utbildning. Men något i mig vill ändå bli just sjuksköterska så jag har bestämt mig för att satsa på det ändå.

Jag vill plugga i Karlstad, bara en timmes pendling dit. För att komma in behöver jag få ca 0,50 på hp, men vissa år har det varit 0,80. Jag ska försökta satsa på 1,0 för att vara säker.

Planen är att, detta år nu till hösten fortsätta i terapi och göra autism utredning, ta körkort och börja arbetsträna. Sen nästa höst läsa matte 2b och sen till våren 2024 blir det väl (?) läsa naturkunskap 2. Jag har tänkt att göra högskoleprovet första gången nästan höst så jag har god tid på mig att plugga till det och om jag inte får tillräckligt högt göra det igenom på våren och hoppas på att jag kommer in hösten 2024!

Jag har egentligen väldigt bra förutsättningar nu för att klara detta! Jag har inte direkt någon tidspress, jag har gott om tid på mig. Jag mår faktiskt bra nu trotts mina diagnoser och har mått såhär bra länge nu. Om jag får min autism diagnos har jag för mig att man kan få extra hjälp typ på universitetet och så. Jag ser positivt på detta och tror det kommer gå bra!

Jag har ingen aning om hur mycket jag kommer uppdatera här, kanske en gång i veckan eller en gång i månaden? Jag får se! Men det ska bli kul att äntligen göra något med mitt liv!

Mål 1: lära mig multiplikationstabellen... Japp, jag lärde mig den aldrig i skolan och jag gissar på att den kan vara bra att kunna på kvantitativ delen.

Vi hörs om ett tag! MVH Lisa!
Användarens profilbild
aristofanes
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 712
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: Vägen till sjuksköterska

Inlägg av aristofanes »

Hej, det är ett realistiskt mål du har. Men, om inte avgiften känns som ett hinder, varför inte göra hp i höst. Själva provsituationen är väldigt lärorik.

Multiplikationstabellen kan låta trivial, men det är den inte. Man bör kunna den åt båda hållen så att säga, att veta att 7*9 blir 63 men också att direkt se att 63 har de två faktorerna 7*9. (eller 7*3*3 för purister)

Lycka till!
Undan för undan lägger jag ut några videor på Youtube om mina hp-erfarenheter. Kolla gärna. Sökord Högskoleprovet Aristofanes eller Högskoleprovet Jon
Skriv svar